Допомога Світ Суспільство

10 КРАЩИХ ПРОДУКТІВ-АНТИДЕПРЕСАНТІВ

1. Риба
Жирна риба (оселедець, сардини, скумбрія, лосось, тріска, сьомга) вельми багата омега-3 жирними кислотами, внаслідок яких риба і стала засобом від поганого настрою. Тільки в рибі слабкого засолу утворюються поліненасичені жирні кислоти найбільше. Однак амінокислота триптофан (власне, з якої і утворюється серотонін – “гормон щастя”) залишається в рибі будь-якого приготування. Саме тому рибні страви, неодмінно, повинні бути на вашому столі.

2. Яскраві овочі та фрукти
Овочі, які мають яскраве забарвлення: буряк, баклажани, морква, солодкий перець, хурма, мандарини, апельсини та інші різнокольорові овочі теж мають здатність до підняття настрою. Давно відомо, що яскраві насичені кольори здатні проганяти тугу і заряджати позитивним настроєм.
Однак справа не тільки в цьому. Фрукти та овочі насичених кольорів мають у своєму складі речовини біофлавоноїди, що поліпшують кровообіг мозку. В результаті їх вживання мозок отримує більше кисню, ви починаєте відчувати себе помітно краще, і від цього, природно, піднімається і ваш настрій.

3. Бульйон курячий
Курячий бульйон має властивість, що впливає на спокій стану. При невеликих нервових стресах це відмінний засіб від депресії. М’ясо курки містить білки, що складаються з амінокислоти триптофан. Потрапляючи в організм, він переробляється в серотонін – “гормон щастя”, який і впливає на наш настрій.

4. Капуста морська
Морська капуста вкрай збагачена вітамінами групи В, які регулюють роботу надниркових і, відповідно, гормону адреналіну, нестача якого здатний викликати хронічну втому, в наслідок чого і погіршується настрій.

Морську капусту рекомендовано купувати не консервовану (у такій капусті часто присутні згубні смакові добавки), а свіжоприготовані салати, які можна знайти на ринку або у відділах кулінарії. І вже після самостійно заправляти її спеціями та іншими інгредієнтами (морквою, грибами, насінням кунжуту і т.д.).

5. Банани
У бананах, крім серотоніну, міститься вітамін В6, який, як уже було сказано, необхідний для підняття настрою. До того ж, банани збагачені алкалоїдом харманом, здатним викликати відчуття ейфорії, тобто є біогенними амінами, в яких, як відомо і, виробляється серотонін. Ще ці фрукти корисно їсти при хронічній втомі і нудьзі.

6. Горіхи
Всі горіхи, як і жирна риба, є джерелом омега-3 жирних кислот, здатних забезпечувати правильну роботу клітин мозку і допомагають усувати симптоми депресії. Крім цього, горіхи містять вже відому нам амінокислоту триптофан і вітамін, що піднімає настрій, В6. Крім цього горіхи містять мінерал, під назвою селен, який необхідний для відмінного настрою.

Варто знати, що показник рівня селену в крові у міру старіння організму знижується на 7% після 60 років і на 25 – після 75. Тому лікарі радять літнім людям їсти побільше горіхів. У день можна з’їдати до 30 г цього продукту.

7. Шоколад
Какао-боби, з яких отримують шоколад, містять речовину, що називається фенілетіламін, яке сприяє виробленню в організмі гормонів щастя – ендорфінів, які в підвищеній кількості виробляються у закоханих. А закохані люди, як правило, щасливі, немов діти. Вдобавок в какао-бобах міститься магній, який здатний знімати стрес. Проте варто знати, що лише чорний шоколад володіє всіма перерахованими вище якостями. Молочний ж принесе набагато менше користі.

8. Сир
Сир містить амінокислоти, що сприяють гарному настрою: тирамін, триктамін і фенілетиламін. Підняти настрій під силу сиру будь-якого виду.

9. Яйця
У яйцях містяться незамінні жирні кислоти і вітаміни А, Е, D, не кажучи вже про триптофану, з якого утворюється серотонін, а також каротини і вітаміни групи В, нестача яких здатний призвести до депресії. Так що поліпшити настрій здатна навіть звичайна яєчня. А яйця, з’їдені за сніданком, контролюють почуття голоду протягом усього дня.

10. Вівсянка і гречка
Як і куряче м’ясо, вівсянка і гречка має у своєму складі амінокислоту триптофан. Переробляючи в організмі, вона утворює “гормон щастя” серотонін. Ще ці продукти містять вуглеводи, які, повільно всмоктуючись, нормалізують рівень цукру в крові, не даючи йому вийти за межі.

Підвищений або знижений рівень цукру цілком і повністю позначається на настрої, адже від нього залежить рівень інсуліну в крові. А інсулін виконує функцію транспортування триптофану до мозку, де вже і переробляється в серотонін. Щоб постійно тримати під контролем рівень цукру в крові, спробуйте вживати вівсянку.

No Comments

    Leave a Reply

    Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте как обрабатываются ваши данные комментариев.