“Теж небезпечні”: черкаські фахівці розповіли про правила вживання їстівних грибів

“Теж небезпечні”: черкаські фахівці розповіли про правила вживання їстівних грибів

Кожного літа та осені з настанням теплої, дощової погоди починається сезон збирання грибів. Щороку під час грибного сезону трапляються випадки отруєння дикорослими грибами. Отруїтися можна й їстівними грибами, оскільки у них є властивість акумулювати, тобто вбирати в себе, як губка, хімічні речовини, отрутохімікати, радіонукліди.

Симптоми отруєння грибами – головний біль, запаморочення, загальна слабкість, нудота, блювота, біль у животі, діарея. Вони проявляються через 1-4 години після вживання отруйних грибів (залежно від їх виду, кількості з’їдених грибів, віку та стану здоров’я потерпілого). При перших ознаках отруєння необхідно викликати швидку медичну допомогу, а до її приїзду – промити шлунок.

Для того, щоб уникнути отруєння, необхідно дотримуватись певних правил:

  • не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках;
  • пам’ятайте, що найчастіше отруйними бувають пластинчасті гриби;
  • збирайте тільки ті гриби, які ви добре знаєте;
  • якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще не беріть його;
  • не збирайте гриби, якщо серед них чи поблизу росте бліда поганка, а також поблизу транспортних магістралей, великих промислових зон, кладовищ, на колишніх смітниках;
  • не вживайте сирі гриби;
  • якщо ви зібрали гриби й принесли їх додому, ретельно перевірте кожен перед тим, як починати готувати страву або робити заготовки;
  • не зберігайте довго гриби у сирому вигляді, адже вони швидко псуються, що й може спричинити отруєння;
  • при приготуванні страв із грибів, ретельно промийте їх, а перед сушінням – обітріть вологою тканиною;
  • сушіть тільки певні види грибів: білий гриб, підосичник, підберезовик, маслюк, моховик, зморшок, трюфель білий;
  • перед приготуванням будь-якої страви, відваріть гриби у підсоленій воді протягом 10-15 хвилин;
  • готові страви з грибів зберігайте в холоді в емальованому посуді (не більше 24 годин);
  • суворо дотримуйтесь правил консервування грибів. Неправильно консервовані гриби можуть викликати важке захворювання – ботулізм;
  • не давайте грибів малолітнім дітям.

Будьте обережні! Не ризикуйте здоров’ям та життям своїм та своїх рідних!

За інформацією Управління охорони здоров’я Черкаської ОДА

Джерело: Про Все

No Comments

    Leave a Reply

    Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте как обрабатываются ваши данные комментариев.