Смачно і корисно: рецепти великодніх пасок від черкащанок

Опубліковано: 17.04.2020
nnnm

В усі часи головною стравою на Великодньому столі залишався пасхальний хліб. За традицією, перед святкуванням великого релігійного свята всі господині печуть паски та розмальовують писанки. «ВиЧЕрпно» вирішило поспілкуватися з черкаськими майстринями, аби поділитися зі своїми читачами найсмачнішими рецептами великодніх пасок.

Черкащанка Анастасія Клєвцова не уявляє свого життя без кулінарії. Ще з часів студентства вона захоплювалася приготуванням різноманітних страв, а особливо випічки. Анастасія переконана, що паска, яка приготована у домашніх умовах, набагато краща за магазинну.

– По-перше, я точно знаю, з яких продуктів і в яких умовах відбувається приготування, тому за якість можна не хвилюватися. По-друге, у домашній випічці значно більше начинки (у цьому випадку – сухофруктів), кількість якої, звісно ж, впливає на смак. По-третє, особисто для мене, приготування пасок – дуже натхненний, творчий процес, до якого я готуюся заздалегідь, продумуючи всі деталі, вибираючи, як саме прикрашатиму готову випічку. Започаткувавши цю традицію у своїй сім’ї, у майбутньому хочу долучити до неї й інших членів родини, — розповідає Анастасія Клєвцова.

nnnm

Для видання «ВиЧЕрпно» вона підготувала оригінальний рецепт великодньої паски із цитрусовитими нотами.

Для приготування нам знадобляться такі інгредієнти:

– молоко 0,5 л;

– пшеничне борошно 1 кг;

– вершкове масло 250 г (попередньо розтопити);

– дріжджі живі 75 г;

– цукор 2 стакани;

– яйця 5 шт (охолоджені);

– родзинки, курага, в’ялена журавлина, цукати (вибирайте, що більше до смаку);

– ванільний цукор 1 ст. л;

– цедра 1 апельсина + цедра половинки лимона (беремо лише жовту частину, бо якщо потремо і білу, то тісто гірчитиме).

Крок 1. Готуємо опару. 0,5 л молока трохи підігріваємо (воно не має бути гарячим), розчиняємо в ньому дріжджі. Потім додаємо 1 стакан цукру і 3 ст. ложки борошна. Все ретельно перемішуємо до однорідної маси, накриваємо чистим рушником і залишаємо у теплому місці.

Крок 2. Беремо охолоджені яйця та обережно відділяємо білки від жовтків. Згодом жовтки розтираємо зі стаканом звичайного цукру і ст. ложкою ванільного цукру. Білки взбиваємо до густої піни, додавши 2 ст. ложки цукру і дрібку солі.

Крок 3. Коли опара збільшиться вдвічі, додаємо до неї розтоплене (не гаряче) масло, розтерті жовтки і поступово всипаємо решту борошна (за потреби його може бути трохи більше/менше, ніж зазначено в рецепті). Ретельно вимішуємо тісто, адже воно має бути м’яким, еластичним, але не повинно прилипати до рук. Потім знову залишаємо тісто у теплому місці, накривши рушником.

Крок 4. Розмочені сухофрукти обвалюємо у борошні (щоб потім вони рівномірно розподілилися в тісті) і разом із цедрою додаємо в тісто. Ретельно вимішуємо. Взбиті білки поступово вводимо в тісто, обережно вимішуючи до однорідної маси. Потім ще раз залишаємо тісто «підростати» на 30 хв.

Крок 5. Форму для випічки змащуємо маслом. Наполовину заповнюємо форму тістом, даємо йому «підрости» майже до краю (якщо готові пасочки не плануєте прикрашати глазур’ю, то змастіть верхушки збитим жовтком для рум’яної скоринки). Випікаємо тісто до готовності у добре розігрітій духовці до 180 градусів. Середню паску треба випікати 35-45 хв. Готовність перевіряємо дерев’яною шпажкою, встромивши її по центру паски, шпажка має вийти сухою.

Із цієї кількості інгредієнтів отримуємо 7-8 пасочок, які ви бачите на фото. Смачного!

IMG_2019-04-27_145433_HDR-01-01-01

Якщо у вас зовсім немає часу для випікання пасок та й з тістом ви не товаришуєте, то пропонуємо вам легкий, смачний і корисний рецепт сирної паски від черкащанки Катерини Левченко. Вже чотири роки вона досліджує питання у галузі харчування, а також консультує містян з приводу правильного харчування та схуднення.

– Багато людей хочуть худнути і при цьому не залишитися голодними. Саме це питання підштовхнуло мене до ідеї створення корисних білкових солодощів. Спочатку я готувала їх для своєї родини, а вже згодом вирішила створювати десерти та торти на замовлення, — зауважила Катерина Левченко.

Безымянный

Пропонуємо до вашої уваги рецепт сирної великодньої паски. 

Інгрідієнти: 500 гр сиру, 200 гр вершків, 100 гр вершкового масла, цукати, родзинки, горіхи, яйця 3 шт., ванілін і цукор.

Крок 1. 500 гр сиру двічі протерти через сито або подрібнити за допомогою блендеру.

Крок 2. Розтопити 100 гр вершкового масла.

Крок 3. Додати розтоплене масло до сиру і ретельно перемішати.

Крок 4. Подрібнити цукати, родзинки, горіхи або клюкву.

Крок 5. Яйця 3 шт. взбити разом із цукром (за смаком) та ваніліном. До цієї рідини додати 200 або 250 гр вершків і довести до кипіння (постійно помішуючи).

Крок 6. Зняти з вогню рідину і додати її до сиру. Утворену масу необхідно вимісити і додати цукати.

Крок 7. Форму необхідно встелити марлею. Згодом спресувати сирну масу, поставити під прес і покласти до холодильника.

Крок 8. Рідину необхідно злити, потім перевернути паску на тарілку і дати їй зігрітися впродовж пів години.

Безымянныйbvc

Джерело: ВиЧерпно

No Comments

    Leave a Reply

    Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте как обрабатываются ваши данные комментариев.