Колаж Суспільне
Черкаський спортсмен В’ячеслав Полежайко підкорив гімалайську вершину, яка раніше нікому не була підвладна. Про підйом та виживання в морозах він розповів Суспільному.https://www.youtube.com/embed/ujuAIIPZjoc?enablejsapi=1
До Непалу підкорювати гору Аннапурна ІІІ, що висотою понад сім тисяч метрів, черкасець разом із товаришами вирушили понад два місяці тому. На Батьківщину команда повернулася 12 листопада. Це – на шість днів пізніше, ніж планували, розповів альпініст.
“Під час сходження я втратив частину обладнання та схуд на 16 кілограмів. Сніговий гребінь іноді був такий гострий як ніж. Ти дивишся і не розумієш, як його пройти”, – поділився В’ячеслав.Фото – В’ячеслав Полєжайко
Висота гори – 7 555 метрів. Через пориви вітру й мороз до мінус 27 у всіх обмерзлі пальці та потріскалися губи.
“Моя дружина була координатором нашої поїздки, вона надсилала нам дані про погоду на супутниковий телефон. Було дуже складно. Перш за все психологічно, а не фізично це все витримати”, – зазначив альпініст.Фото – В’ячеслав Полєжайко
Підкорення через погодні умови замість 12 днів тривало 18. За словами В’ячеслава, їжу довелося економити:
“Вже коли спускалися, я йшов і уявляв собі стейки, гарне харчування, тепле ліжко. Насправді триматись допомагала віра наших близьких і рідних, які нас чекали”.
Здолати Аннапурну команда вперше спробувала у 2019, але тоді експедицію вимушено припинили. Цього ж разу, зауважив спортсмен, відступати було пізно:
“Після того, як ми пройшли 50 відсотків маршруту, ми розуміли, що спускатися по шляху підйому ми вже не зможемо. Тоді ми вирішили йти на інший бік”.Фото – В’ячеслав Полєжайко
Після таких пригод, зі слів альпініста, екстремальних маршрутів поки не планує:
“Зараз ми від’їдаємося, відігріваємося. Спортивні амбітні плани нашої команди вирішили відтермінувати на два роки”.
Втім із 16-го листопада В’ячеслав, який очолює міську федерацію альпінізму та скелелазіння у Черкасах, відновлює тренування для учнів, оскільки мріє, аби у світі не лишилося незвіданих вершин.
Джерело: Суспільне
No Comments